Tegelwerk PDF Afdrukken E-mail

http://eventesten.bekijknu.nl/images/users/5633/logobloem.jpg

 

Tegelwerk:

Een heel andere takt van sport is het tegelwerk. Ook hierin kan bloemhoeflogo u weer van dienst zijn.

U kunt op ons rekenen als het gaat om het leveren van tegels en het leggen van een vloer met vloerverwarming tot het compleet renoveren van een badkamer inclusief sanitair. Kwaliteit en service staan hierbij vanzelfsprekend voorop.


Wandtegels:

Voorbeeld wandtegels bloemhof metselwerken

Voorbeeld wandtegels

 

Een wandtegel is in de regel een vierkant of rechthoekig stuk materiaal, dat tegen een wand kan worden gelijmd of gehangen. Tegels dienen vaak als bescherming en decoratie van wand of muur. Tegels worden van gebakken klei gemaakt of natuursteen zoals bv marmer.

Een tegel beschermt tegen spetters van vloeistoffen, en is vaak gemakkelijker schoon te maken dan een gestucadoorde muur, of een wand afgewerkt met behang. Dit komt doordat een tegel vaak geglazuurd is. Voornamelijk op plaatsen waar hygiëne gewenst is, zoals in de keuken, badkamer, abattoirs, ziekenhuizen, zwembaden of op het toilet worden tegels toegepast.

Tegels sluiten vaak niet naadloos op elkaar aan, de voegen die ontstaan zijn oa nodig om maatverschillen in de tegels op te vangen, verder is de voeg nodig om een dichte afwerklaag (tegel + voeg) op de wand te verkrijgen. De voegen worden afgevoegd met cement of een ander vulmateriaal, inwendige hoeken in het tegelwerk worden afgekit. Bij instellingen waar van overheidswege de hygiëne gewaarborgd moet zijn, zoals in een professionele keuken, worden voegen dan vaak ook nog eens gecoat met een kunststof laag, die vaak doorzichtig is en glad is.

Tegels zijn in vele kleuren en motieven leverbaar. Decoratieve tegels worden vaak opgehangen aan een spijker of schroef in de muur. Ze kunnen ook tussen de normale tegels worden aangebracht. Vaak zijn de wandtegels, die dienen ter decoratie ook geglazuurd, en kunnen net zo goed dienen als bescherming van de muur.

In commerciële toepassingen worden speciale tegelstrips voor binnenhoeken en buitenhoeken gefabriceerd. Ter decoratie zijn ook andere smalle tegelstrips leverbaar. Er bestaan tegelmatten die bestaan uit mozaïekvormige tegeltjes die op een grofmazig gaas zijn geplakt. Een grote afbeelding verspreid over meerdere tegels heet een tableau. Er bestaan wandtegels voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld met ingebouwd zeepbakje of toiletrolhouder.

Op handgeschilderde tegels kan men vaak het reliëf voelen dat wordt veroorzaakt door de verf.

 

Vloertegels:

voorbeeld vloertegels bloemhof metselwerken

voorbeeld vloertegels

 

Een vloertegel of plavuis, vroeger ook wel estrik genoemd, is een stuk materiaal dat dient ter decoratie, bescherming van de vloer, of vergemakkelijking van het vervoer over de vloer. Een vloertegel wordt gelegd in een tegelvloer; op systematische wijze wordt er dan een serie vloertegels gelegd. Vloertegels zijn meestal van keramiek of kunststof, en zijn dikwijls rechthoekig van vorm,

De tegelvloer kan verschillende doelen hebben. Wanneer de vloer puur ter decoratie is, zijn de tegels vaak mooi versierd. Een voorbeeld van decoratieve tegels zijn de tegels in de Hollywood Walk of Fame, waar beroemdheden hun hand- of voetafdruk achterlieten in het natte cement.

Maar vloertegels kunnen er ook toe dienen om de vloer gemakkelijk schoon te kunnen houden (wat bij een vloer bedekt met tapijt veel moeilijker gaat). De tegels voor dit doeleinde zijn dan ook vaak geglazuurd, zodat ze gemakkelijk schoon kunnen worden gemaakt met een sopje, wat water en schoonmaakhulpmiddelen als een dweil.

Om het schoonhouden van de vloer te bevorderen, kan een coating worden toegepast, waardoor de tegels nog verder beschermd worden tegen bijvoorbeeld kauwgom. De vloertegels sluiten doorgaans niet naadloos op elkaar aan, maar zijn gescheiden door een voeg. Bij stoeptegels bestaat deze vaak uit zand, binnenshuis vaak uit cement of een kit. Ook voegen kunnen van een coating worden voorzien, zodat zij gemakkelijker schoon te houden zijn.

 

Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan voor uw tegelwerk!

 

Hoofd Menu